Ve čtvrtek 28.3. je obchod otevřen do 17h. Od pátku 29.3. do pondělí 1.4. je kamenný obchod UZAVŘEN. Hezké Velikonoce ♥

Aktuality

Wedge: v bagu ji má každý, profíci až čtyři

 

Říká se jí také večka, veka, vendula nebo véčko. Proč je wedge tak důležitá, že ačkoli průměrný golfista má v bagu dvě, profesionálové běžně používají čtyři?

 

Golfista po ní sahá nejčastěji ve chvíli, kdy chce hrát krátkou a vysokou ránu do greenu. Díky přesné ráně wedge si nejen profesionálové vytvářejí takzvané birdie šance. Čím blíže k jamce zahrají, tím větší mají šanci na skórování putterem.

 

Pitching wedge, gap wedge, sand wedge a lob wedge. Kterou si na odpálení míčku vybrat, záleží na mnoha okolnostech. Například na povrchu, vzdálenosti od greenu nebo na individuálních schopnostech hráče.

 

Pro wedge je charakteristický vysoký loft, velký bounce neboli vyklenutí spodní hrany hlavy hole, krátký shaft a kovaná hlava. A právě díky těmto vlastnostem se používá nejen pro krátké a vysoké rány do greenu, ale také pro vyhrávání míčku z obtížných pozic. Wedge hráče podrží například v bunkeru, v roughu nebo třeba při ráně z bláta.

 

První večka, která spatřila světlo světa, byla pitching wedge. Původně se vyráběla jako desítka železo a už tehdy byla velmi univerzální holí. Používala se i pro hru z bunkeru, ale pro tento typ ran nebyla úplně ideální.

 

Hra z bunkeru byla noční můrou golfistů až do chvíle, kdy profesionální golfista Gene Sarazen vymyslel sand wedge. U své večky upravil spodní hranu hole a aniž to v tu chvíli tušil, učinil jeden z nejdůležitějších golfových objevů. Vytvořil širší a zaoblenější spodní hranu hlavy hole a zvětšil její vyklenutí, takzvaný bounce. Hlava pískem plynule projde, místo aby se do něj zabořila.

 

Jak sám název napovídá, gap wedge má překlenout propast mezi pitching wedge a sand wedge. Touto večkou zahraje golfista kratší a vyšší ránu než s pitching wedge, ale delší a nižší ránu než se sand wedge.

 

Vůbec nejvyšší a nejkratší trajektorii má lob wedge, pro rány zahrané lobkou je typický minimální doběh. Právě proto ji golfisté vytahují z bagu zejména ve chvíli, kdy potřebují přehrát překážku.

 

Vyberte si wedge u nás! Klikněte ZDE!

Zpět na výpis novinek