Aktuality

LPGA slaví sedmdesátiny

 

Úplně první golfový turnaj, ve kterém startovaly pouze ženy, se konal v roce 1895 v Meadow Crook Clubu v New Yorku. Výsledková listina ale mluví za vše, turnaj vyhrála "manželka Charlie Browna". Golfistky tehdy ještě nikdo nebral vážně.

 

Profesionálky si první turnaj zahrály až o padesát let později a na svoji Tour čekaly ještě dalších pět let. PGA fungovala už více než třicet let, když se třináct žen rozhodlo v roce 1950 založit LPGA.

 

Jednou ze zakladatelek byla také nejtalentovanější golfistka všech dob Babe Zahariasová, která se dokázala prosadit i mezi muži. Jako první žena v historii prošla cutem na PGA Tour.

 

Z iniciativy Zahariasové a dalších dvanácti golfistek se tak před sedmdesáti lety hrála první LPGA Tour. Série čtrnácti turnajů se tehdy zúčastnilo jedenáct hráček. Turnaje si golfistky organizovaly samy, měly na starost například i přípravu hřiště a předávání cen.

 

Dnes už má ženská profesionální špička úplně jiné podmínky. Po celém světě se hraje řada turnajů, těch nejprestižnějších série LPGA Tour se můžou zúčastnit všechny profesionálky, které se kvalifikují. Českou republiku zastupuje Klára Spilková.

 

 

Zpět na výpis novinek