Ve čtvrtek 28.3. je obchod otevřen do 17h. Od pátku 29.3. do pondělí 1.4. je kamenný obchod UZAVŘEN. Hezké Velikonoce ♥

Aktuality

Lady Abrahams: šlechtična, major a skvělá golfistka

 

Golf jí zachránil život. Byl její velkou láskou, poznala díky němu svého manžela. Golf pro ni nemohl znamenat víc.

 

V předválečném Československu byla jednou z nejlepších domácích hráček. První titul získala v roce 1934 na juniorském turnaji v Motole, o čtyři roky později vyhrála mistrovství republiky v Klánovicích.

 

Golf ji hrozně bavil, proto trávila na hřišti každou volnou chvíli. Říká se, že během jediné sezony obešla motolské hřiště pětasedmdesátkrát. Za jejími úspěchy nebyla jen výjimečná píle, ale také obrovský talent.

 

Talentu Luisy Raudnitz Kramerové z pražského Bubenče si všiml i slavný golfista Henry Cotton, vítěz British Open, který přijel v roce 1935 do Karlových Varů na Otevřené mistrovství ČSR. Pozval ji do Anglie, aby si tam přijela zahrát, až napadne sníh.

 

Do Anglie odjela v únoru 1939. Zatímco hrála v Richmondu golf, Hitler obsadil Prahu. Domů se už vrátit nemohla, protože by ji potkal stejný osud jako celou její rodinu. Nikdo z jejích blízkých válku nepřežil.

 

Během války se seznámila se svým manželem, rovněž skvělým golfistou. Charles Abrahams byl za válečné zásluhy povýšen do šlechtického stavu, jeho žena se ještě za války stala majorem československého letectva v Británii.

 

Spolu prožili sedmačtyřicet let. Po válce si koupili domek u golfového hřiště ve Wentworthu a Lady Luisa začala zase pravidelně trénovat. Postupem času se dostala na handicap +2.

 

Přestože v Británii už zůstala, do Československa se často a ráda vracela. Golfistům nikdy nezapomněla přivézt míčky a staré hole, kterých byl v socialistickém Československu nedostatek. Na druhé vždycky myslela víc než na sebe.

 

S Hanušem Goldscheiderem, později prvním českým golfovým prezidentem, se snažili obnovit předválečné postavení golfu ve společnosti. Spojenými silami dokázali, že se tady golf jako v jediném státě východního bloku po celé roky udržel a hrál.

 

Lady Luisa Abrahams zemřela v roce 2006 jako pětadevadesátiletá. Ve své obdivuhodné kariéře získala 64 pohárů a cen, které dnes zdobí klubovny po celé republice. Byl to opět projev její dobročinnosti - své trofeje jako dáma věnovala.

 

Zpět na výpis novinek